Santa Bàrbara Vall Fosca 

Track description

TEXT EN CATALÀ 

Fàcil caminada pel sector sud-occidental de la Val Fosca per assolir l'estètic i panoràmic cim de Santa Bàrbara, bastit amb un vèrtex geodèsic i l’ermita propera, un petit cubicle, del mateix nom. El recinte no té cadenat, així que en cas de tempesta, la santa podrà fer la seva feina. La toponímia que faré servir serà la de l'ICGC.
Plantegem el recorregut amb inici a Castell-estaó, per mirar així d'estalviar el pendent final que s'ha de recuperar per retornar a Obeix o Aguiró, altres llocs d'inici molt populars. Fins a Castell, s'hi arriba per pista asfaltada però a l'únic lloc on es pot aparcar, a dalt de tot del disseminat, a tocar de l'església de Sant Pere, no hi ha gaire lloc, potser per a tres cotxes, a molt estirar.
Per fer el recorregut, farem servir camins perfectament arranjats i senyalitzats (pintura groga) tant de pujada fins al cim com de baixada del coll de l'Oli fins a Aguiró, Obeix i també fins a Castell-estaó. La connexió entre el cim i el coll ja són figues d'un altre paner, però tampoc no hi hauria d'haver problemes. Potser el tros més compromès d’aquest tram, on sembla que anem sense camí, és el que fem per flanquejar els tossals intermedis. Aquests flanquejos es poden simplificar si des de Crastes es va fins a la font dels Capellans i el Portell.


Fem el recorregut en sentit antihorari així que una vegada som al pal indicador que trobem al revolt de la carretera agafem el trencall de l'esquerra en sentit sud-est. Anem ja en pujada pel sender 60 de "Camins de la Vall Fosca" així que sempre amb aquesta inclinació i sense deixar mai el camí senyalitzat, recorrent tota la serra de l'Aire, arribem en poc més de 2 km a l'ermita de Santa Bàrbara. Una curta aturada per gaudir del panorama i descansar una mica contemplant el minso interior de l'ermita i continuem a la recerca del cim, a pocs metres de distància.
Les vistes (aquí faria falta un panell panoràmic) són de les que tomben d'esquena. A la pujada ja n’hem anem degustant unes quantes, però és que ara..., amb meteorologia i climatologia més benèvola, el lloc convidaria a fer una llarga aturada, però avui no es donen les circumstàncies, així que després de fer unes quantes fotos analitzem les opcions disponibles.
Hi ha propostes que baixen a la babalà, sense camí definit encara que a la vista del mapa de l'ICGC es dibuixi un sender, a la recerca de la pista que torna a Obeix. La baixada sembla fàcil. Nosaltres optem per continuar amb el plantejament inicial d'anar al coll de l'Oli.
Per fer això ens adrecem per camp obert, sense camí però franc, de cara al tossal de Pomer. Passem per un coll previ on penso que hi ha l'opció de continuar per la pista en direcció a la font dels Capellans i d'allà al Portell, però en no conèixer el terreny i fent cas de la traça que seguíem optem per flanquejar el tossal Pomer. D'inici no trobem camí, però al final veiem rastre (un de tants) que seguim per sortir a un altre coll, on tenim al davant un bosc de pi.
A partir d'aquí fem de nou de les nostres i comencem una drecera pel mig del bosc per estalviar una marrada. Travessem un petit crestall, baixem fort a un altre coll, tornem a superar un altre crestall (tot fàcil i sense riscs ni problemes) i arribem al coll de l'Oli. Final de "l’exploració". A partir d'aquí tot camí clar fins a l'ermita de la Mare de Déu del Coll i Aguiró. En aquest disseminat trobem d'inici carrers de ciment i una mica més avall carretera, la qual deixem al cap de poc per agafar un sender senyalitzat amb un pal amb el capçal groc.
El sender comença clar i perfectament arranjat, però a mesura que ens acostem a Obeix, la pista comença a enfangar-se degut a la humitat i al pas de bestiar, així que, com podem, comencem a fer dreceres fins que trobem la pista més neta. Continuem en descens a la recerca del barranc de Pui Mener, on fem mans i mànigues per travessar les seves, avui, ufanoses aigües (si us hi trobeu, millor fer el pas a gual aigües avall).
A l'altra banda del riu ens rep una recuperada, i pendent, pista que ens porta en primera instància a travessar el barranc de Torreres, amb molta menys aigua. Més amunt la pista continua en forta pujada, però la deixem per agafar un altre sender que, ja de planer, ens porta a l'aparcament. 

TEXTO EN ESPAÑOL 

Fácil caminata por el sector suroccidental de la Vall Fosca para alcanzar la estética y panorámica cumbre de Santa Bárbara, coronada con un vértice geodésico y una ermita próxima, un pequeño cubículo, del mismo nombre. El recinto no tiene candado por lo que en caso de tormenta, la santa podrá hacer su trabajo. 
La toponimia que utilizaré será la del I.C.G.C. 
Planteamos el recorrido con inicio en Castell-estaó y sentido antihorario, tratando así de ahorrar la pendiente final que se debe recuperar para regresar a Obeix o Aguiró, otros lugares de inicio muy populares. Hasta Castell se llega por pista asfaltada pero en el único lugar donde se puede aparcar, en lo alto del diseminado, junto a la iglesia de Sant Pere, no hay mucho sitio, quizás para tres coches, a mucho estirar. 
Para realizar el recorrido utilizaremos caminos perfectamente arreglados y señalizados (pintura amarilla) tanto de subida hasta la cima como de bajada del collado del Oli hasta Aguiró, Obeix y también hasta Castell-estaó. La conexión entre la cima y el collado ya es harina de otro costal, pero tampoco debería haber problemas. Quizás el tramo más comprometido, donde parece que vamos sin camino, es el que hacemos para flanquear las colinas intermedias. Estos flanqueos se pueden simplificar si desde Crastes se va hasta la fuente de los Capellans y el Portell.

Hacemos el recorrido en sentido antihorario así que una vez estamos en el poste indicador que encontramos en la curva de la carretera tomamos el desvío de la izquierda en sentido sureste. Vamos ya en subida por el sendero 60 de "Caminos de la Vall Fosca" así que siempre con esta inclinación y sin dejar nunca el camino señalizado, recorriendo toda la sierra del Aire, llegamos en poco más de 2 km a la ermita de Santa Bárbara. Un corto parón para disfrutar del panorama y descansar un poco contemplando el reducido interior de la ermita y continuamos en busca de la cima, a pocos metros de distancia. 
Las vistas, aquí haría falta un panel panorámico, son de las que tiran de espaldas. Durante la subida ya las hemos degustado un poco, pero es que ahora… con meteorología y climatología más benévola el sitio invitaría a hacer un largo paro pero hoy no se dan las circunstancias así que después de hacer unas cuantas fotos analizamos las opciones disponibles. 
Hay propuestas que bajan al tuntún, sin camino definido aunque a la vista del mapa del ICGC se dibuje un sendero, en busca de la pista que vuelve a Obeix. El descenso parece fácil. Nosotros optamos por continuar con el planteamiento inicial de ir al collado del Aceite. 
Para ello nos dirigimos por campo abierto, sin camino pero franco, de caras a la colina de Pomer. Pasamos por un collado previo donde pienso que existe la opción de continuar por la pista en dirección a la fuente dels Capellans y de allí al Portell pero al no conocer el terreno y haciendo caso de la traza que seguíamos optamos por flanquear la colina Pomer. De inicio no encontramos camino, pero al final vemos rastro (uno de tantos) que seguimos para salir a otro collado, donde tenemos delante un bosque de pino. 
A partir de aquí hacemos de nuevo de las nuestras y empezamos un atajo por medio del bosque para ahorrar un rodeo. Atravesamos un pequeño cresterío, bajamos fuerte a otro collado, volvemos a superar otra cresta (todo fácil y sin riesgos ni problemas) y llegamos al collado del Oli. Final de la "exploración". A partir de aquí todo camino claro hasta la ermita de la Virgen del Coll y Aguiró. 
En este diseminado encontramos de inicio calles de cemento y un poco más abajo carretera, la cual dejamos al cabo de poco para tomar un sendero señalizado con un palo con el cabezal amarillo. El camino comienza claro y perfectamente arreglado, pero según nos acercamos a Obeix la pista comienza a enfangarse debido a la humedad y al paso de ganado, así que como podemos comenzamos a hacer atajos hasta encontrar la pista más limpia. Así continuamos en descenso en busca del barranco de Pui Mener, donde hacemos juegos malabares para atravesar sus, hoy, ufanas aguas (si os encontráis en la misma situación, mejor ir aguas abajo para cruzar). 
Al otro lado del río nos recibe una recuperada y pendiente pista que nos lleva en primera instancia a atravesar el barranco de Les Torreres, con mucha menos agua. Más arriba la pista continúa en fuerte subida, pero la dejamos para tomar otro sendero que, ya de llano, nos lleva al aparcamiento.