Cims relacionats
Cota 705 - Homenatge a la pau
La cota 705 és un dels espais històrics més coneguts de la batalla de l’Ebre. Ubicat a la Serra de Pàndols, a la comarca de la Terra Alta, les tropes republicanes van aconseguir conquerir ràpidament aquesta posició durant la seva ofensiva inicial. Des de la seva privilegiada situació es podien controlar i batre la resta de cotes que l’envoltaven.
A principis del mes d’agost de 1938, l’exèrcit franquista es preparava per a desallotjar els republicans de Pàndols i allunyar així el perill que suposaven per al seu front. Els intents de reconquerir la Cota 705 van triomfar finalment la matinada del 14 d’agost en un atac per sorpresa del 5è Tabor de Regulars de Tetuán. Franco va aconseguir conquerir la posició després de pagar un alt cost de vides humanes.
Malgrat aquesta derrota, les tropes republicanes van mantenir les posicions elevades del voltant frustrant així l’ofensiva franquista a tota la serra de Pàndols. Finalment, amb la batalla ja perduda, les tropes republicanes van abandonar les seves posicions a Pàndols a principis del mes de novembre.
La cota 705 es va convertir en un símbol de la batalla després de la decisió de l’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó de construir en aquesta posició un monument per a retre homenatge als soldats caiguts dels dos bàndols, l’anomenat Dau de la Pau. La lleva del Biberó fou la última que fou cridada al front pel govern republicà, tenien ente 17 i 18 anys d’edat.
El monument fou inagurat l’any 1989 en el marc de la construcció d’una gran esplanada a dalt del cim, que s’ha convertit en un observatori privilegiat d’aquest espai natural i antic front de guerra. Més de 1.000 supervivients van assistir als primers actes d’homenatge que es celebraven any rera any el dia 25 de juliol, efeméride de l’inici de la batalla de l’Ebre. Amb els anys aquesta xifra ha disminuït fins els 30 supervivents de la Lleva del Biberó que hi van assistir l’any 2010. Un dels actes d’homenatge més significatius es va produir l’any 2005 amb la visita del ministre de Defensa del govern espanyol, José Bono, que va voler simbolitzar la reconciliació dels bàndols enfrontats amb l’encaixada de mans de dos supervivents dels exèrcits franquista i republicà.
La cota 705 és un dels espais històrics més visitats de la batalla de l’Ebre. Per a visitar-lo cal agafar la carretera C-43 entre Gandesa i Pinell de Brai. En un punt de la via, un cartell indica l’accés a l’espai històric. La carretera d’accés, d’asfalt i terra, supera un desnivell important fins arribar dalt de la cota. Un aparcament permet deixar els vehicles i recòrrer els últims metres a peu.
El memorial
A banda del monument a la pau, a la gran esplanada també hi destaca un mur on diverses entitats vinculades amb bàndol republicà hi han col•locat plaques en record a les diverses unitats militars que van lluitar a la batalla. L’any 2007, persones d’ideologia falangista van arrencar dues de les plaques, una col•locada pel consolat del Regne Unit a Barcelona en memòria del batalló britànic de voluntaris de les Brigades Internacionals, i l’altre de l’Associació Enrique Líster en record al tinent coronel comunista.
Font: Diari de Guerra @CC BY-NC-ND 3.0